דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


אינפלציה שלילית זה דיפלציה 

מאת    [ 18/10/2015 ]

מילים במאמר: 407   [ נצפה 3346 פעמים ]

אינפלציה זה לא דבר רע

לאלו שנולדו בשנות ה – 70 ואולי גם ה – 80 והיו קצת מעורים במה שקורה במדינה – עוד זכור שהאינפלציה היתה סוס – היא היתה דוהרת כל הזמן. לפעמים הדהירה היתה פראית וברוב המקרים הדהירה היתה 'רק' מהירה. האינפלציה תמיד היתה שם. השיא היה בשנת 1984 אז האינפלציה עמדה על 450% מה שאומר שכל מוצר שקנית ב – 100 שקלים בתחילת השנה – עלה 450 שקלים בסופה. מה שווה הכסף במקרה שכזה?!

הפעם האחרונה בה האינפלציה היתה דו ספרתית (מעל 10%) היתה בשנת 1996 ומאז ועד היום המגמה היא ברורה – דעיכה ברמות האינפלציה.

לאור זאת, לאורך השנים למדו כולם שהאינפלציה זה דבר רע ובכל רגע נתון צריך להדבירה. אז אני כאן בכדי לנפץ את המיתוס. אינפלציה, ברמה מסויימת זה דבר טוב.

אינפלציה מספרת לנו שיש עלייה במחירי המוצרים כאשר לכל מוצר נמדד יש משקל שונה. עלייה במחירים מספרת לנו שיש צריכה של מוצרים ולחץ קניות מאפשר עליית מחירים. צריכה של מוצרים שונים מספרת לנו שיש כסף נוסף לרכוש איתו מוצרים ובכך הכלכלה יכולה לנוע קדימה ולהתקדם.

תפקיד הרגולטור לדעת לנווט את יעדי האינפלציה כך שמחד הצמיחה תימשך ומאידך האינפלציה לא תרים את ראשה יתר על המידה וערכו של הכסף יישחק. בבנק ישראל יפעלו ברמה המוניטרית באמצעות הריבית ובצד הממשלה יפעלו ברמה הפיסיקלית בכדי לנווט את כמות הכסף (פרק א במבוא לכלכלה). זה אמנם נשמע קל – זה לא!

מה שקורה בימים אלו זה אינפלציה שלילית. הנתון האחרון שפורסם מדבר על אינפלציה שלילית של 0.4%.  בשנת 2014 כולה רשם המדד נתון שלילי של מינוס 0.2%.

לאינפלציה שלילית יש מילה – קוראים לזה דיפלציה. זה בדיוק הצד השני של האינפלציה וגם לה יש רעות משלה. סוגיית דיפלציה במשק היא בעייתית יותר מאינפלציה מאחר והיא לכאורה מאפשרת למשק להידרדר ולהידרדר והכלים לעצור ההידרדרות הם לא קונוונציונאלים.

הדוגמא הבולטת ביותר היא יפן – המדינה מנסה ללא הצלחה לעודד צריכה ולנסות לצאת ממצב דיפלציוני שאוחז במדינה מזה שנים. המדדים ביפן נעים בין פלוס 0.5% למינוס 1.5% (דיפלציה).

לפי הנתונים כרגע, עושה רושם שישראל עומדת לפני שנת דיפלציה נוספת. אז נכון, לא כל הנתונים בידיים של הרגולטור (כמו למשל מחירי הנפט היורדים) אך יש בידיהם כלים לנסות ולשנות את המצב לפני שנעבור ונהיה יפן.

רק לשם השוואה, בארה"ב המדד האחרון ירד ב – 0.2% ובחישוב שנתי האינפלציה בארה"ב נעה סביב 0.5%. גם נתון שכזה אינו נוח לרגולטור האמריקאי ולכן הדיבור על העלאת ריבית ע"י הפד האמריקאי נידחתה לעת עתה לאחר שהתכנון היה להעלות ריבית בספטמבר-אוקטובר 2015. 

יעדי האינפלציה של בנק ישראל עומדת כיום על 1-3 אחוזים.

גיא חזן-יועץ השקעות פרטי, אובייקטיבי ובלתי תלוי www.guyhazan.com




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב